read now

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Από τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ



 Το μεταβατικό στάδιο από τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, η πορεία από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, που έχει ορισθεί για τις αρχές Δεκεμβρίου, μέχρι το Συνέδριο της ενοποίησης, την προσεχή άνοιξη, και η Διακήρυξη “ποιος είναι, τι επιδιώκει, τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ” απασχολούν την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού που συνεδριάζει σήμερα. Πρόκειται για δύο προσχέδια που στον δρόμο προς την Πανελλαδική θα εμπλουτισθούν από τις σκέψεις της βάσης, των μελών δηλαδή του σχήματος, καθώς, μετά τις παρατηρήσεις της ΚΠΕ του ΣΥΝ και των υπολοίπων συνιστωσών, θα ξανασυζητηθούν -την προσεχή Τρίτη- στην ενιαία Γραμματεία κι έπειτα θα περάσουν πια "στα χέρια" των ανοιχτών συνελεύσεων.

Τις εργασίες της ΚΠΕ ανοίγει (10:30 π.μ., ξενοδοχείο “Novus”, απευθείας μετάδοση από την ΕΤ1) ο πρόεδρος του κόμματος, Αλ. Τσίπρας. Πιάνοντας το νήμα από τη χθεσινή του
παρέμβαση στη Βουλή, αλλά και την ανοιχτή ομιλία που πραγματοποίησε στο Ίλιον, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα επιχειρήσει την πλήρη αποδόμηση της κυβερνητικής παρουσίας στη σύνοδο κορυφής. Εξάλλου το σχέδιο αρχών λειτουργίας για το μεταβατικό στάδιο (Δεκέμβριος - άνοιξη) θα παρουσιάσει ο γραμματέας της ΚΠΕ, Δημήτρης Βίτσας, ενώ το προσχέδιο Διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ο Αριστείδης Μπαλτάς, επικεφαλής της ομάδας συγγραφής.

Στις σημαντικές προβλέψεις, σύμφωνα με την ηγεσία του ΣΥΝ, των κειμένων βρίσκονται η αρχή κάθε μέλος - μία ψήφος, η εκλογή κεντρικού οργάνου και η λήψη αποφάσεων με διευρυμένη πλειοψηφία (2/3), που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πια βέτο για τις συνιστώσες. Σημαντικός κρίκος της όλης διαδικασίας είναι ο στόχος για κυβέρνηση της Αριστεράς, ενώ προτεραιότητα είναι η ένταξη νέων μελών. Εξ ού και υπάρχει ικανοποίηση από το γεγονός ότι έχουν ήδη γίνει περισσότερες από 300 ανοιχτές συνελεύσεις (οργανώσεις δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ), με προτεραιότητα του επόμενου διαστήματος την περαιτέρω παρέμβαση στους χώρους δουλειάς.

 Τα όργανα μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο
Αναλυτικότερα, στο σχέδιο αρχών λειτουργίας για το μεταβατικό στάδιο υπενθυμίζεται η σχετική απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής (του καλοκαιριού), σύμφωνα με την οποία η τελική μορφή και δομή λειτουργίας του νέου φορέα θα εξεταστεί από το ίδιο το συνέδριο (της άνοιξης), όπως και η σχέση του με τις συνιστώσες. Έτσι αναφέρει, φράση που αναμένεται να αναδείξει ο Δημ. Βίτσας, ότι η πορεία γίνεται βήμα - βήμα: “Με αυτό το σκεπτικό, δεν ξεκινάμε από την τελική μορφή του νέου φορέα, αλλά με αυτά που έχουν ωριμάσει ως κοινή αντίληψη. Τονίζουμε ότι το στάδιο που αναφερόμαστε είναι μεταβατικό. Με σεβασμό στην ιστορική μας διαδρομή οικοδομούμε στην καθημερινή δράση και την όλη λειτουργία μας τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ των μελών του.”
Στις προτάσεις του σχεδίου, οι οποίες, επαναλαμβάνουμε, δεν είναι οι τελικές, αλλά η εισήγηση που με τις όποιες τροποποιήσεις προκύψουν θα καταλήξει για τελική διαμόρφωση στην Πανελλαδική (το ίδιο ισχύει και για τη Διακήρυξη), περιλαμβάνονται:
Κεντρικό όργανο: Εκλογή Κεντρικού Οργάνου από την Πανελλαδική, το οποίο θα έχει τη συνολική ευθύνη της πορείας μέχρι το ιδρυτικό Συνέδριο. Προτεινόμενος αριθμός μελών είναι 301, από τα οποία τα 226 (75% +1) θα εκλεγούν απευθείας από την Πανελλαδική. Τα 75 (25%) θα υποδειχθούν από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με κατανομή που θα καθορισθεί μετά από διαβούλευση. Επίσης, προτείνεται η εκλογή των 226 μελών του οργάνου να γίνει με ενιαία λίστα.

 Μέλη
Βασικό οργανωτικό κύτταρο: Στην Περιφέρεια είναι η Δημοτική Οργάνωση, σε αντιστοίχιση με τους “καλλικρατικούς” δήμους, σε μεγάλους περιφερειακούς δήμους προβλέπεται δυνατότητα περισσότερων “κυττάρων”, ενώ δυνατή είναι και η συγκρότηση οργανώσεων χώρου δουλειάς. Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Κυρίαρχο όργανο της Οργάνωσης είναι η Γενική Συνέλευση. Η συγκρότηση ομοιοεπαγγελματικών - κλαδικών οργανώσεων καθώς και θεματικών θα εξετασθεί στην Πανελλαδική.

Επίσης προβλέπεται η συγκρότηση ενδιάμεσων οργάνων σε νομαρχιακό και σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ για τη σχέση του Κεντρικού Οργάνου με την Κοινοβουλευτική Ομάδα σημειώνεται πως “είναι σαφές ότι την κεντρική πολιτική ευθύνη για τη συνολική δράση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ την έχει το Κεντρικό Όργανο. Αυτό αφορά και την Κ.Ο. του νέου φορέα”.
 Κεντρικός στόχος η κυβέρνηση της Αριστεράς, στρατηγικός ο σοσιαλισμός
Υπό τον τίτλο: “Ποιοι είμαστε, τι επιδιώκουμε, τι προτείνουμε”, η Διακήρυξη περιλαμβάνει τα εξής κεφάλαια:
Η σημερινή κρίση: Σύντομη περιγραφή του χαρακτήρα της κρίσης (δομική κρίση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, κρίση υπερσυσσώρευσης), με αναφορές στην Ελλάδα και το “πείραμα καθυπόταξης του ελληνικού λαού”, το οποίο πάντως ... “δεν κύλησε ομαλά”.
Οι καταβολές μας: Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη ιστορία, τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, σημειώνει πως στηρίχθηκε “στην κοινή και από κοινού αποδοχή των αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας, στην κοινή και από κοινού ένταξη στους αγώνες για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, ελευθερία, αλληλεγγύη (...)”.

Οι αρχές της στρατηγικής μας: Ο νεοφιλελευθερισμός στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, οι αγώνες ενάντια στην οικονομία του κέρδους, το αίτημα για οικονομία των αναγκών και κοινωνικές σχέσεις αλληλεγγύης, “που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με κυβερνητικά διατάγματα”. Στο ίδιο κεφάλαιο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι “ο κεντρικός στόχος που θέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι η ανατροπή της κυριαρχίας των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των Μνημονίων (...) είναι η ανάδειξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς” και ότι “η διεκδίκηση κυβέρνησης της Αριστεράς δεν αποτελεί πρόταση για απλώς καλύτερη διαχείριση”.
Οι πολιτικοί άξονες της δράσης μας: Η δράση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, το κίνημα και το πρόγραμμά του.

Οι προγραμματικοί μας στόχοι: Δεκατέσσερα σημεία: Ασπίδα κοινωνικής προστασίας, ακύρωση των Μνημονίων, καταγγελία των επαχθών όρων των δανειακών συμβάσεων και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική σταθεροποίηση, παραγωγική ανασυγκρότηση και οικολογικός μετασχηματισμός, Τράπεζες υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του Δημοσίου και της κοινωνίας, απόκρουση ιδιωτικοποιήσεων και επαναφορά υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αναδιοργάνωση του πολιτικού συστήματος κ.ο.κ.
Ο σοσιαλισμός ως στρατηγικός στόχος: Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι “ο σοσιαλισμός δεν είναι καθεστώς που εγκαθιδρύεται κάποια μοναδική στιγμή ούτε μπορεί να επιβληθεί από 'πεφωτισμένους' λίγους. Είναι δρόμος που αποσκοπεί σε συγκεκριμένο στόχο, αλλά ξεκινά πάντοτε από το σήμερα”.
Ο φορέας που συγκροτούμε και διευρύνουμε: Όπως αναφέρει, είναι φορέας πολιτικός, επιδιώκει την κοινή δράση και ενότητα της Αριστεράς, δημοκρατικός, πλουραλιστικός, που συσπειρώνει δυνάμεις και ρεύματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς όλων των αποχρώσεων, ρεύματα της κομμουνιστικής Αριστεράς, ρεύματα του αριστερού σοσιαλισμού, ρεύματα της ριζοσπαστικής οικολογίας.

Σημεία από το Αριστερό Ρεύμα
Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένετο το Αριστερό Ρεύμα να καταθέσει κείμενο με σημεία παρέμβασης στη Διακήρυξη και τα οργανωτικά. Όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του, η συζήτηση για την ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ “έχει ξεκινήσει ανάποδα". "Θα έπρεπε -προσθέτουν- πρώτα να συζητάμε για το περιεχόμενο και μετά για τη μορφή”. Υποστηρίζουν επίσης ότι η διαδικασία εγκυμονεί κινδύνους ρευστοποίησης και διάχυσης, καθώς υπάρχουν περισσότερο “ανοιχτά ζητήματα και λιγότερες απαντήσεις”, όπως στο τι θα γίνει με τις συνιστώσες, αν θα υπάρχει διπλή ένταξη των μελών. Ενστάσεις προκύπτουν και με την εισήγηση να υπάρχει ενιαία λίστα εκλογής του Κεντρικού Οργάνου στη Συνδιάσκεψη. “Χρεώνουν” στο κείμενο Διακήρυξης ότι σε κάποια σημεία είναι “πίσω από το κεκτημένο” και υποστηρίζουν την ανάγκη ενός δεύτερου κύματος ριζοσπαστικοποίησης, όπως είναι η έκφραση που χρησιμοποιούν, με επιμονή στην ανάγκη συμπαράταξης της Αριστεράς και ορίζοντα τη συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς, που “ο κόσμος θα τη στηρίζει και σε δύσκολες επιλογές που ενδεχομένως θα πρέπει να γίνουν". "Γιατί οι ρήξεις -σημειώνουν με νόημα- έχουν και κόστος”...
Avgi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ επώνυμα σχόλια δημοσιεύονται !