read now

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Ποτάμι οργής κατά της λιτότητας

  BETA - Δοκιμαστική έκδοση
"Τρόικα" αντίστασης στην Ευρώπη της λιτότητας και της ανεργίας συγκρότησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο οι λαοί της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας. Εκατοντάδες χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κατά των Μνημονίων και της θεσμοθετημένης "δημοσιονομικής αυστηρότητας" που προωθεί η Γερμανία με τη μορφή του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας.

Στη γαλλική πρωτεύουσα περισσότεροι από πενήντα χιλιάδες άτομα ανταποκρίθηκαν την Κυριακή στο κάλεσμα της Αριστεράς για μια πορεία διαμαρτυρίας με κεντρικό σύνθημα "Για την Ευρώπη της αλληλεγγύης - Όχι στο σύμφωνο λιτότητας". Η πορεία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν το γαλλικό κοινοβούλιο αρχίσει να συζητά για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν του Αριστερού Μετώπου έκανε λόγο για μια κινητοποίηση που δείχνει "την ένταξη του γαλλικού λαϊκού κινήματος στο πλευρό των άλλων λαών που διαμαρτύρονται για τη λιτότητα". Και πράγματι τα περισσότερα συνθήματα των διαδηλωτών αναφέρονταν στις αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. "Στην Ελλάδα και τη Γαλλία να αγωνιστούμε για τα δημόσια οικονομικά" ήταν ένα από αυτά. Κάποια άλλα πανό καλούσαν σε "Αντίσταση!" ή θύμιζαν στον Γάλλο πρόεδρο: "Φρανσουά Ολάντ, δεν θέλουμε τη συνθήκη σου".

Στη Μαδρίτη χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν το Σάββατο το κοινοβούλιο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της αστυνομικής βίας. Πολλά από τα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι έγραφαν "Παραιτηθείτε", "Δημοκρατία" και "Δεν μας εκπροσωπείτε". Το κτήριο του κοινοβουλίου ήταν για μία ακόμη φορά περικυκλωμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Στον δρόμο της διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας κατέβηκαν και οι εργαζόμενοι σε μία ακόμη χώρα, που σημειωτέον μέχρι πρότινος αποτελούσε τον "καλό μαθητή" της τρόικας στη Νότια Ευρώπη. Δεκάδες χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο κέντρο της Λισσαβώνας διαμαρτυρόμενα για τις σχεδιαζόμενες περικοπές και ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από τη συνδικαλιστική οργάνωση CGTP και ήταν η τρίτη που πραγματοποιείται στην πορτογαλική πρωτεύουσα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. "Έναν χρόνο πριν, ο πρωθυπουργός μας έλεγε ότι η λύση στα προβλήματα της χώρας ήταν η συμφωνία με την τρόικα" τόνισε ο επικεφαλής του CGTP, Αρμένιο Κάρλος, προσθέτοντας ότι "έχουμε ήδη δει το έργο στην Ελλάδα, είναι αδιέξοδο και μας σπρώχνει στο χείλος της καταστροφής".

Οι Πορτογάλοι ετοιμάζονται για τον σκληρό προϋπολογισμό του 2013, ενώ οι διαδηλώσεις των προηγούμενων εβδομάδων ανάγκασαν την κυβέρνηση να υποχωρήσει από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους και την εξαγγελία ότι εξετάζονται "ισοδύναμα μέτρα".
Οι διαδηλώσεις κατά της λιτότητας δεν έλειψαν ούτε από την Ιταλία, όπου περισσότεροι από τριάντα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν την Παρασκευή για την "εργασία και τις δημόσιες υπηρεσίες" συμμετέχοντας στη γενική απεργία του τομέα που κάλεσαν η CGIL και η UIL, δύο από τα μεγαλύτερα ιταλικά συνδικάτα.

Διαδήλωση κατά της λιτότητας οργανώθηκε την Κυριακή και από τα βελγικά συνδικάτα στις Βρυξέλλες. Οι διαδηλωτές ζήτησαν "πιο δίκαιες πολιτικές επιλογές" στο Βέλγιο αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τέτοιες που "θα καταπολεμήσουν τη φτώχεια και θα επιτρέψουν την ευημερία για όλους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ επώνυμα σχόλια δημοσιεύονται !