read now

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Πρωτοβουλία Πολιτών - ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Ι∆ΡΥΤΙΚΗΣ ∆ΙΑΚΗΡΥΞΗΣ



ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Ι∆ΡΥΤΙΚΗΣ ∆ΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

Οι δηµότες του ∆ήµου Λουτρακίου- Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων που συγκεντρώθηκαν στο Πνευµατικό Κέντρο Λουτρακίου στις 26.1.2014, συγκροτούν σήµερα στις 9.2.2014 νέα δηµοτική παράταξη, µε τον τίτλο: Πρωτοβουλία Πολιτών.

Οι απάνθρωπες πολιτικές που απορρέουν από τις µνηµονιακές δεσµεύσεις εξοντώνουν κάθε τι ζωντανό σε αυτόν τον τόπο. Η ανεργία συνεχώς αυξάνεται, οι εργασιακές σχέσεις διαρρηγνύονται, ολόκληρα κοινωνικά στρώµατα φτωχοποιούνται, οξύνοντας ακόµα περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες.

Σε τοπικό επίπεδο, οι ∆ήµοι µε την εφαρµογή του σχεδίου Καλλικράτης συµπεριφέρονται σαν µια µικρογραφία του κράτους, έχουν µετατραπεί σε εισπρακτικούς µηχανισµούς, χωρίς ανταπόδοση και κοινωνικές ευαισθησίες προς τους δηµότες.


Ο ∆ήµος µας είναι ευλογηµένος µε µοναδικά πλεονεκτήµατα, όπως το φως, ο καθαρός αέρας, το βουνό, η θάλασσα, τα µοναδικά τοπία, τα ιαµατικά και τα µεταλλικά νερά. Η ταυτότητά του, δηλαδή η διατήρηση των αγαθών αυτών, καθώς και ο αγροτικός, τουριστικός και βιοµηχανικός χαρακτήρας του, πρέπει να διαφυλαχθουν.

Ο ∆ήµος µας, µετά από δεκαετίες µιας επίπλαστης ευµάρειας, βρίσκεται σήµερα στη χειρότερη δυνατή κατάσταση. Μεγάλες ευθύνες βαραίνουν τις προηγούµενες και την παρούσα ∆ηµοτική Αρχή, επειδή επέλεξαν και εφάρµοσαν διαχρονικά ένα παρωχηµένο µοντέλο διοίκησης, και διαχείρισης, βασιζόµενο στην αδιαφάνεια και τις πελατειακές σχέσεις. Ευθύνες έχουν και για το στρεβλό χαρακτήρα και την ανεπάρκεια του προγραµµατισµού και της «οραµατικής» τους σύλληψης για τον ∆ήµο του 21ου αιώνα.

Βιώνουµε έναν ακήρυχτο οικονοµικό, πολιτισµικό –και όχι µόνο- πόλεµο εναντίον της ελληνικής κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα.

Επιτακτικό καθήκον είναι η ανάδειξη νέων πολιτικών δυνάµεων, ικανών να ανακόψουν αυτές τις καταστροφικές πολιτικές.

Γι’ αυτό άνθρωποι µε κοινές ανησυχίες και προβληµατισµούς, µετατρέψαµε την αγωνία για το αύριο σε ΑΓΩΝΑ, δηµιουργώντας την Πρωτοβουλία Πολιτών.

Στην Πρωτοβουλία Πολιτών, η κοινωνία είναι στο επίκεντρο. Το κοινό καλό είναι πάνω απ όλα και οι βασικοί της στόχοι είναι :

-  Η συνεχής προσπάθεια για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων.

-  Η µείωση των κοινωνικών ανισοτήτων µε ταυτόχρονη ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας

και αλληλεγγύης και η αποκατάσταση των σχέσεων εµπιστοσύνης µεταξύ ∆ηµοτικής Αρχής και πολίτη.

-  Η συµµαχία των κοινωνικών δυνάµεων µε στόχο την αντίσταση σε κάθε µορφή εκφασισµού της κοινωνίας, σε όλες τις εκφράσεις ρατσισµού και αποκλεισµού κοινωνικών οµάδων, καθώς και σε κάθε µορφή κοινωνικού αυτοµατισµού.

-  Η στήριξη συλλογικών δράσεων που παράγουν κοινωνικό και οικονοµικό όφελος ( κοινωνικές επιχειρήσεις , συνεταιρισµοί , πολιτιστικές δράσεις , εθελοντικές οµάδες , κ.α. )

-  Η ανάδειξη νέου αυτοδιοικητικού δυναµικού διαµέσου µιας νέας αντίληψης και δράσης για τα κοινά.


-  Η επίσπευση της ολοκλήρωσης των δύο χωροταξικών σχεδιασµών, µε τη συµµετοχή των πολιτών, στην κατεύθυνση µιας ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης.

-  Στο πλαίσιο της αειφορίας, η ισορροπία µεταξύ ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, η ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, διασφαλίζοντας παράλληλα θέσεις εργασίας και έσοδα στο ∆ήµο.

-  Η ανάδειξη της ιστορικής , αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονοµιάς κάθε τόπου.

-  Η υπεράσπιση και αναβάθµιση των δηµοσίων ή δηµοτικών κοινόχρηστων χώρων και υπηρεσιών, για να διαφυλαχτεί και να διατηρηθεί ο χαρακτήρας τους.

-  Η διασφάλιση των χρηµατικών πόρων που εξυπηρετούν τις ανάγκες του ∆ήµου και ο διαρκής προσανατολισµός στη δηµιουργία νέων ( διεκδίκηση προγραµµάτων ΕΣΠΑ και κεντρικών πόρων από το κράτος κ.α.)

-  Η διαρκής πάλη, για µια αυτοδιοίκηση που θα διαχειρίζεται µε διαφάνεια και

αποτελεσµατικότητα τους πόρους και την περιουσία του ∆ήµου και θα εφαρµόζει την αξιοκρατία.

- Η τουριστική ανάπτυξη µέσω συλλογικής προσπάθειας, προσανατολισµένη σε πολλές µορφές τουρισµού µε γνώµονα πάντα τις ορθολογικές και βιώσιµες επενδύσεις.

-  Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε όλες τις εκφάνσεις της, η ανάπτυξη θεσµών τοπικής δηµοκρατίας και ιδίως η καθιέρωση τοπικών δηµοψηφισµάτων.

-  Η πρόσβαση σε πηγές µόρφωσης και πνευµατικής καλλιέργειας.

Η πορεία της Πρωτοβουλίας Πολιτών δεν µπορεί να παρεκκλίνει από αυτές τις κατευθύνσεις γιατί ο τρόπος λειτουργίας της είναι συλλογικός και δηµοκρατικός, καθώς και γιατί ο εκλογικός της προσανατολισµός δεν είναι αυτοσκοπός.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών είναι πρότυπο συλλογικού αυτοδιοικητικού φορέα, στον οποίο οι πολλοί συνδιαµορφώνουν - συνθέτουν - συναποφασίζουν. ∆ιέπεται από την αρχή της πλειοψηφίας µε σεβασµό προς τη µειοψηφία . Έχει τη λογική της ενσωµάτωσης και όχι της αντιπροσώπευσης.

Κυρίαρχό της όργανο είναι η Γενική Συνέλευση των µελών της και οι υποψηφιότητες σε κάθε αξίωµα εκπορεύονται από αυτή, απορρίπτοντας το προσωποκεντρικό - δηµαρχοκεντρικό πλαίσιο που όλοι γνωρίζουµε.

Η  Πρωτοβουλία Πολιτών έχει σαφείς και σταθερούς κανόνες λειτουργίας, που εισάγουν καινοτοµίες στον τρόπο εκλογής και διακυβέρνησης.

Η  συµµετοχή όλων στο εγχείρηµα αυτό είναι απαραίτητη και αναγκαία .

Όλοι µαζί θα διεκδικήσουµε

Όλοι µαζί θα αποφασίσουµε

Όλοι µαζί θα καταφέρουµε

Όλοι µαζί θα δηµιουργήσουµε ένα ∆ήµο που να θέλεις να ζεις !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ επώνυμα σχόλια δημοσιεύονται !