Στη γνωστή μεθοδολογία της εικονικής πραγματικότητας καταφεύγει ο Σαμαράς για να αντιμετωπίσει την αποσύνθεση της κυβέρνησής του. Ανακαλύπτει "καλά νέα", που πίσω τους όμως κρύβουν μια άσχημη πραγματικότητα. Η αύξηση π.χ. των φορολογικών εσόδων δεν είναι αποτέλεσμα της πάταξης
της φοροδιαφυγής, αλλά συνέπεια της αδίστακτης υπερφορολόγησης των πολιτών. Στα "καλά νέα" για πρώτη φορά από το 2010 δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον οι εξαγωγές, που παρουσίασαν μείωση.

Ο Σαμαράς στήνει τώρα "καλά νέα" από την τρόικα. Επιδιώκει πριν από τις ευρωεκλογές να υπάρξει εξαγγελία για "τρίτο πακέτο δανειοδότησης", με αποτέλεσμα να ανακυκλωθεί ο δανεισμός, καθώς και το νέο δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων. Ανακινείται επίσης συζήτηση για επιμήκυνση των ομολόγων, εξέλιξη που καταδικάζει τη χώρα στον νάρθηκα της σκληρής λιτότητας. Κι αυτό το δώρο, που θα ανακοινωθεί, λένε, προεκλογικά, θα συνοδεύεται με νέο πακέτο σκληρών μέτρων, που θα γίνουν γνωστά μετεκλογικά.


Με τη μεθοδολογία αυτή ο Σαμαράς νομίζει ότι θα ξεγελάσει τους πολίτες εν όψει εκλογών. Ακόμη χειρότερα, όμως, δεσμεύει τη χώρα σε μια πολιτική, δυσκολεύοντας τις κινήσεις ανατροπής που θα κάνει η κυβέρνηση της Αριστεράς. Ανεβάζει δηλαδή το κόστος της αναπόφευκτης πολιτικής σύγκρουσης - διαπραγμάτευσης για τη ρύθμιση του χρέους, τροχιοδρομώντας λύσεις προς όφελος των πιστωτών. Κι αυτοί, με τη σειρά τους, επιδιώκουν "τετελεσμένα", δηλαδή θέλουν να δεσμεύουν τη χώρα με την υπογραφή του Σαμαρά, ακόμη κι όταν θα έχει χάσει ο Σαμαράς.
Η εφαρμογή του Μνημονίου αναπόφευκτα οδηγεί στην παραβίαση της δημοκρατικής νομιμότητας. Διότι τι άλλο σημαίνει η υπογραφή μιας παραπαίουσας κυβέρνησης σε ένα "συμβόλαιο" με τους δανειστές; Με τι άλλο ισοδυναμεί η αμφισβήτηση της δημοκρατικής δυνατότητας των πολιτών να αλλάξουν την πολιτική με την ψήφο τους;

Είναι τόσο σκληρή η κοινωνική πραγματικότητα, που τέτοια κόλπα δεν φτουράνε! Είναι πιθανό ο Σαμαράς, διαπιστώνοντας ότι κάθε μέρα πέφτει χαμηλότερα, να συρθεί σε εκλογές, ίσως και μέχρι τον Ιούνιο. Έχει περιπέσει σε τέτοια απελπιστική κατάσταση, ώστε αδυνατεί να οργανώσει το σύνολο των κομματικών δυνάμεών του για τις περιφερειακές εκλογές. Δύο υποψήφιους περιφερειάρχες ανακοίνωσε, δύο αντάρτες ξεφύτρωσαν!

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την πολιτική πρωτοβουλία να παρουσιάσει τους υποψηφίους του για τις περιφέρειες και τον Δήμο Αθηναίων, ανταποκρινόμενος στην επιδίωξή του για ευρεία πολιτική - κοινωνική συμμαχία αντιμνημονιακού - δημοκρατικού χαρακτήρα, μακριά από λογικές κομματικής περιχαράκωσης. Κρατάει την πρωτοβουλία των κινήσεων, παρά την ατυχή (και ατυχήσασα...) υποψηφιότητα Καρυπίδη. Η έκβαση μάλιστα αυτής της υπόθεσης επιβεβαιώνει την επιμονή του αριστερού κόσμου να υπερασπίζεται δημοκρατικές αξίες και να αξιώνει από την ηγεσία, στο σύνολό της, να σέβεται αυτές τις αξίες της Αριστεράς. Πρόκειται για σοβαρή παρακαταθήκη δημοκρατίας, συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου της κυβέρνησης της Αριστεράς, που πρέπει να προστατευτεί από τη συνήθη ροπή των εσωκομματικών διαφωνιών. Ουδέν κακόν, αμιγές καλού!
avgi.gr