read now

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Αλ. Τσίπρας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: Κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ για να σωθεί η χώρα


"Να γίνουμε γέφυρα ειρήνης ανάμεσα στους λαούς και όχι προγεφύρωμα πολεμικών επιχειρήσεων της στρατιωτικής μηχανής των ισχυρών", υπογράμμισε μιλώντας χθες για τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην εισήγησή του προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία ολοκληρώνεται απόψε. Ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση Σαμαρά για την άμεση προθυμία που επέδειξε προς τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία ως προς την παροχή διευκολύνσεων για την επέμβαση, αλλά και για το έλλειμμα επίσημης ενημέρωσης της Βουλής για ένα τόσο πολύ σοβαρό θέμα. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη λήψης διεθνών πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν στην εύρεση πολιτικής λύσης της κρίσης στη Συρία και ζήτησε να μην υπάρξει καμία συμμετοχή της χώρας σε περίπτωση που αποφασιστεί στρατιωτική επέμβαση.


Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως πλέον είναι ολοφάνερο ότι ο τόπος χρειάζεται άμεσα μία κυβέρνηση της Αριστεράς, προσθέτοντας πως το "success story" του κ. Σαμαρά έχει καταρρεύσει οριστικά και αμετάκλητα με το επικείμενο νέο δάνειο και βεβαίως νέο Μνημόνιο που συζητείται ανοιχτά από τη γερμανική πλευρά και το οποίο θα μετατρέψει τη χώρα σε αποικία χρέους, όπως υπογράμμισε. Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε την πολιτική σημασία των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, λέγοντας ότι πρόκειται για μια μάχη που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της χώρας.

Όχι στον πόλεμο

"Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική επέμβαση, με πρόσχημα τον ανθρωπισμό και τα δικαιώματα" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας για τη Συρία. Και πρόσθεσε: "Όσο δεν μας αρέσουν τα δικτατορικά καθεστώτα, άλλους τόσους ενδοιασμούς έχουμε για την αξιοπιστία των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης. Αξιοπιστία που την έχουμε δει άλλωστε κατ' επανάληψη πριν από μερικά χρόνια".
Σχολιάζοντας το επιχείρημα των Δυτικών περί χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε: "Διόλου πειστική η πρόφαση ότι η επέμβαση αφορά αυτό το γεγονός, αφού είναι άλλωστε εξαιρετικά δύσκολο να εξακριβωθεί και να πιστοποιηθεί η ταυτότητα των δραστών". Και συνέχισε: "Σε κάθε περίπτωση, είναι αδιανόητο οι ισχυρές δυνάμεις του πλανήτη, να επεμβαίνουν χωρίς την έγκριση και τη νομιμοποίηση της διεθνούς κοινότητας".
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της στο επίμαχο θέμα, καταλογίζοντάς της υπερβολική προθυμία προς τους Δυτικούς και παράκαμψη του θεσμού του Κοινοβουλίου: "Αυτό όμως που μας εντυπωσιάζει είναι πως την ίδια στιγμή που η πολεμική επέμβαση δεν βρίσκει υποστηρικτές στο εσωτερικό των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, βρίσκει απρόσμενους υποστηρικτές στην Ελλάδα. Πρώτος και καλύτερος ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έσπευσε για λογαριασμό της κυβέρνησης να παράσχει διευκολύνσεις πριν καν του τις ζητήσουνε. Και ως βασιλικότερος του βασιλέως, ζήτησε επέμβαση στη Συρία πριν καν αποφασίσει ο ίδιος ο Ομπάμα. Και δεύτερος στο χορό της αξιοθρήνητης συμμορίας των προθύμων υποταγμένων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Που λίγες ώρες πριν το βρετανικό Κοινοβούλιο καταψηφίσει τη συμμετοχή της Βρετανίας στην πολεμική επέμβαση, δήλωνε πως είναι επιεικώς άκαιρη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της ελληνικής Βουλής για τη Συρία.
Τι άλλο να πει κανείς, πέρα από το να εκφράσει τη θλίψη του όχι μόνο για το ποιόν αυτών που μας κυβερνάνε αλλά και για την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας. Για το κατάντημα της Βουλής σε βιομηχανία επικύρωσης μνημονιακών νόμων. Άβουλης, έρημης και απρόσωπης. Σε όλες τις κυρίαρχες χώρες το Κοινοβούλιο έχει τον τελευταίο λόγο για κρίσιμες αποφάσεις. Η χώρα μας όμως στερείται κυριαρχίας".
Ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως μόνο μια πολιτική λύση θα βάλει τέλος στην κρίση: "Αυτό που πρέπει να κάνει η χώρα είναι όχι να δηλώνει πρόθυμη να συνδράμει πριν καν της ζητηθεί, αλλά να αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες στην περιοχή για να ματαιωθεί η πολεμική επέμβαση και να προκριθούν πολιτικές λύσεις".

"Μνημόνια ή δημοκρατία;"

Σχολιάζοντας τη σιωπή της κυβέρνησης για τα σενάρια περί νέου δανείου και νέου Μνημονίου που διακινούνται από πλευράς Γερμανίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: "Ούτε ο κρυπτόμενος πρωθυπουργός, που δεν τολμά να πάει ούτε στη ΔΕΘ να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ούτε η νέα συνιστώσα του, ο λαλίστατος κατά τα άλλα αντιπρόεδρός του, δεν τολμούν να πουν με παρρησία μια γνώμη. Να πουν έστω διεκδικούμε κούρεμα, διεκδικούμε να γίνει βιώσιμο το χρέος. Το μόνο που λένε είναι: Ό,τι προαιρείστε για τους φτωχούς. Ό,τι μας πείτε αυτό θα κάνουμε και υποχρεωμένοι θα σας είμαστε, αρκεί να έχουμε την εύνοιά σας για να κρατιόμαστε γαντζωμένοι στις καρέκλες της εξουσίας".
"Τι σημαίνει όμως νέο δάνειο σε μια υπερχρεωμένη και σμπαραλιασμένη οικονομία και μάλιστα δίχως καμιά αναπτυξιακή προοπτική; Και μάλιστα με νέα δεσμά, με νέο Μνημόνιο και με νέα μέτρα;", αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: "Σημαίνει το οριστικό τέλος της Ελλάδας ως μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας. Σημαίνει οριστική μετατροπή της χώρας σε οικονομική αποικία των δανειστών, χωρίς δημόσια περιουσία και δημόσιο - κοινωνικό τομέα, χωρίς ανεξαρτησία, υποχείριο των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, των νεοφιλελεύθερων καταστροφικών πολιτικών.
Σημαίνει το οριστικό τέλος της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Και προοπτικά σημαίνει και το οριστικό τέλος της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ένωσης ισοτίμων και αλληλέγγυων κρατών, που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει και στο οριστικό της τέλος ως Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη σταδιακή μετατροπή της σε Γερμανική Ένωση ή Ένωση των δανειστών".
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως "ο ελληνικός λαός πρέπει πια να αποφασίσει. Και πολύ σύντομα, ίσως και με την προτροπή των ίδιων των δανειστών αυτή τη φορά, θα κληθεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις". Και πρόσθεσε: "Θέλει μια κυβέρνηση που να λέει ναι σε όλα; Που θα είναι πρόθυμη να υποθηκεύσει τα πάντα; Ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε; Και για πόσο ακόμα; Με ποια προοπτική; Ή θέλει μια κυβέρνηση αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δίκαια και τα αυτονόητα; Αυτή θα είναι μια κυβέρνηση με πυρήνα την Αριστερά. Και ο τόπος τη χρειάζεται άμεσα".

Η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών πρέπει να είναι νικηφόρα

"Θα ήθελα να τονίσω ότι οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι μια δύσκολη, κρίσιμη, αποφασιστική μάχη, η οποία θα κρίνει πολλά για το αύριο της χώρας", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντας το σχέδιο για την παρέμβαση του κόμματος στο συγκεκριμένο πεδίο. Και πρόσθεσε: "Μια μάχη για τη δημοκρατία σε μια στιγμή που οικοδομείται στην Ελλάδα ένα καθεστώς μνημονακού γύψου, το οποίο αναδεικνύει το Μνημόνιο και τις εντολές των δανειστών σε ανώτατο νόμο του ελληνικού κράτους".
"Στις εκλογές αυτές πρέπει, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον ίδιο, να νικήσει ο λαός", υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. Και συνέχισε: "Να τα δώσουμε όλα ώστε ένα μεγάλο κίνημα ελευθερίας, δημοκρατίας και αντίστασης σε κάθε περιφέρεια, κάθε δήμο και κάθε γωνιά της χώρας να σαρώσει τους φθαρμένους βλαχοδήμαρχους της συμμαχίας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ".
Αναπτύσσοντας τη στρατηγική του κόμματος για τη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: "Έχει τεράστια, καθοριστική σημασία, να μη δώσουμε σε καμιά περίπτωση την εντύπωση και να μην προκαλέσουμε την υποψία ότι δεχόμαστε και ανεχόμαστε κουμπαριές που τις βαφτίζουμε συμμαχίες, όπως κάνουν τα κόμματα που λυμαίνονται μέχρι σήμερα την τοπική αυτοδιοίκηση.
Έχει τέλος κατά τη γνώμη μου τεράστια σημασία να αναδείξουμε νέους ανθρώπους, που ζουν και δρουν, και αγωνίζονται μέσα στις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να φοβηθούμε ότι δεν είναι αρκετά γνωστοί, ή αρκετά έμπειροι, ή αρκετά δικτυωμένοι".
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως είναι απαραίτητο η μάχη αυτή να δοθεί με επικεφαλής "μια νέα γενιά ανθρώπων, με νέες ιδέες, δημοκρατική αποφασιστικότητα και αγωνιστική αφοσίωση στο συμφέρον του τόπου και του πολίτη".
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ επώνυμα σχόλια δημοσιεύονται !