read now

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Στον αέρα η κυβέρνηση από τρόικα και νέα μέτρα

Στον αέρα η κυβέρνηση από τρόικα και νέα μέτρα
Σε νέα "ψυχρολουσία" εξελίσσεται για την κυβέρνηση η νέα αξιολόγηση της τρόικας, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών απέκλεισαν με το "καλημέρα" τις εξαγγελίες Σαμαρά-Βενιζέλου για φοροελαφρύνσεις και έκαναν ρελάνς ζητώντας νέα, σκληρά μέτρα. Την ίδια ώρα, οι απαιτήσεις της τρόικας δεν απειλούν απλώς την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά ανατρέπουν τον πολιτικό -και εκλογικό, ενδεχομένως- σχεδιασμό του Αντ. Σαμαρά, με αποτέλεσμα το Μαξίμου να βρίσκεται, ξανά, στον... αέρα.
Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Γκ. Χαρδούβελης αξιολόγησαν χθες, στη μαραθώνια σύσκεψη που είχαν με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, τα νέα δεδομένα μετά τη διπλή "ψυχρολουσία" της κυβέρνησης: το κοφτό "όχι" των δανειστών για φοροελαφρύνσεις και την αποτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, κατά την οποία η χώρα συγκέντρωσε μόλις 1,5 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. που ζητούσε, με επιτόκιο 3,5%.
 Καθυστερήσεις ώς την υποχώρηση

Παρά το γεγονός ότι οι τροϊκανοί άνοιξαν τα χαρτιά τους με το "καλημέρα", η κυβέρνηση προσώρας παίζει καθυστερήσεις πριν αναγκαστεί σε ολοκληρωτική υποχώρηση. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος συνεχίζουν να μιλούν δημοσίως για "προοπτική φοροελαφρύνσεων", ενώ οι υπουργοί έχουν συνεννοηθεί υπογείως με τον πρωθυπουργό να προσπαθούν να μεταθέσουν τα δύσκολα μέτρα για αργότερα και, συγκεκριμένα, για το φθινόπωρο. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ζήτησε χθες από την τρόικα να μην επιμείνει στις νέες ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και στις ομαδικές απολύσεις... καλοκαιριάτικα, ενώ στην ίδια λογική θα κινηθούν και οι υπόλοιποι υπουργοί όταν θα ακούνε τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν νέες, επώδυνες ρυθμίσεις.
 Βαρύ κλίμα
Σε κάθε περίπτωση, η στάση που κρατούν οι εκπρόσωποι των δανειστών έχει δημιουργήσει βαρύ κλίμα στην κυβέρνηση. Αυτό διότι κυρίαρχη εκτίμηση στο πρωθυπουργικό επιτελείο ήταν πως μετά την ανάδειξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό και την ψήφιση των "προαπαιτούμενων" μέτρων στη Βουλή, οι τροϊκανοί θα επέτρεπαν ορισμένες "εκπτώσεις", συνυπολογίζοντας τις πολιτικές ανάγκες της κυβέρνησης. Όμως, κάτι τέτοιο προσώρας δεν φαίνεται στον ορίζοντα -αντιθέτως, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ήδη αρχίσει, στις κλειστές συνεδριάσεις με υπουργούς, να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για "μεταρρυθμιστική ατολμία" και να υπενθυμίζουν υπογεγραμμένες δεσμεύσεις από την περασμένη άνοιξη που δεν έχουν ακόμη γίνει πράξη. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, οι δανειστές όχι μόνο αποκλείουν το σχέδιο φοροελαφρύνσεων, αλλά έχουν ήδη ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη να παραταθεί η έκτακτη εισφορά κατά τουλάχιστον έναν χρόνο και να μην αρθεί κανένα έκτακτο φορολογικό μέτρο.
 Τα "αγκάθια"
Ενώ, λοιπόν, ο Αντ. Σαμαράς σκόπευε στις αρχές του φθινοπώρου -και μάλλον από βήματος της ΔΕΘ- να εξαγγείλει φοροελαφρύνσεις και να προσπαθήσει να βρει τους 180 βουλευτές για την προεδρική εκλογή, ο σχεδιασμός του ανατρέπεται και η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με νέα σκληρά μέτρα, ικανά για να υπογραφεί η πράξη πολιτικού θανάτου του παρόντος κυβερνητικού σχήματος. Συγκεκριμένα, η τρόικα έχει ήδη ζητήσει νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, νέο Ασφαλιστικό, αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με... απαγόρευση των απεργιών, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, νέες απολύσεις στο Δημόσιο, γενικευμένη εκποίηση του δημόσιου πλούτου, κατάργηση ειδικών μισθολογίων στο Δημόσιο, αλλά και κάλυψη "εδώ και τώρα" του δημοσιονομικού κενού του 2015. Όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση ήλπιζε πως τα "κόκκινα δάνεια" των τραπεζών δεν θα απαιτήσουν νέα κεφάλαια για τις τράπεζες και, άρα, το "μαξιλαράκι" του ΤΧΣ θα ήταν εφικτό να αξιοποιηθεί για την κάλυψη αυτού του δημοσιονομικού κενού.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ επώνυμα σχόλια δημοσιεύονται !