read now

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Α. Τσίπρας στο Συνέδριο ΚΕΑ: Χρειαζόμαστε μια νέα πανευρωπαϊκή κοινωνική συμφωνία

Α. Τσίπρας στο Συνέδριο ΚΕΑ: Χρειαζόμαστε μια νέα πανευρωπαϊκή κοινωνική συμφωνία
Ξεκίνησε την Παρασκευή το συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που θα επικυρώσει την πρόταση του προεδρείου του κόμματος για την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν. "Χρειαζόμαστε μια νέα πανευρωπαϊκή κοινωνική συμφωνία, που να καταπολεμά την
ανεργία και τις ανισότητες", είπε καταχειροκροτούμενος από το βήμα του 4ου Συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Με 84.1% ο Αλ. Τσίπρας εκλέχθηκε από το 4ο Συνέδριο του ΚΕΑ ως υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν στις ευρωεκλογές.




Embedded image permalink

 Την Κυριακή θα επικυρωθεί η πρόταση ο υποψήφιος αυτός να είναι ο Αλ. Τσίπρας. Δείτε παρακάτω την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τις εξελίξεις από τη Μαδρίτη.

Μια νέα συμφωνία στα πρότυπα της σύμβασης του Λονδίνου του 1953 πρότεινε ο Α. Τσίπρας στην ομιλία του

«Χρειαζόμαστε μια νέα πανευρωπαϊκή κοινωνική συμφωνία, που να καταπολεμά την ανεργία και τις ανισότητες», είπε καταχειροκροτούμενος από το βήμα του 4ου Συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο Αλέξης Τσίπρας, που πρόκειται να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν.
«Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη της ανακατανομής του πλούτου και της αλληλεγγύης των λαών», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απευθυνόμενος στους συνέδρους, που είχαν πλημμυρίσει την αίθουσα είπε: «Δεν ήρθα εδώ για να βγάλω έναν συμβατικό λόγο γιατί δεν είναι μια συμβατική στιγμή. Ήρθα εδώ για να σας υπενθυμίσω ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και υπάρχουν δυο ξεκάθαρες επιλογές: Είτε πάμε μπροστά. Είτε γυρίζουμε πίσω».
Μίλησε για την λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού, που όπως σημείωσε «θέτει σε κίνδυνο την δημοκρατία», την ίδια στιγμή που απαιτεί όλο και περισσότερα βάρβαρα μέτρα λιτότητας. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ανατροπή της μονεταριστικής πολιτικής, που εφαρμόζεται στην ευρωζώνη για την προστασία του ευρώ, αλλά όχι της κοινωνίας, που πλήττεται από αυτή την πολιτική.
«Στα χρόνια της κρίσης, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχει εντοπίσει τις ασυμμετρίες», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και προέταξε την ανάγκη για μια νέα συμφωνία στα πρότυπα της σύμβασης του Λονδίνου του 1953 για την πανευρωπαϊκη επίλυση της κρίσης χρέους και ταυτόχρονα εξάλειψης της ανθρωπιστικής κρίσης. «Στην χώρα μου πέθανε μια 14χρονη γιατί η μητέρα της δεν είχε χρήματα να πληρώσει το ρεύμα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας την έκταση της ανθρωπιστικής κρίσης, στην οποία έχει βυθιστεί η Ελλάδα στα χρόνια του Μνημονίου.

Ολόκληρη η ομιλία
Σύντροφοι-ισσες, Φίλοι-ες,
Δεν βρίσκομαι εδώ για να εκφωνήσω μια συμβατική ομιλία. Γιατί δεν ζούμε σε συμβατική εποχή. Είμαι εδώ, ανάμεσά σας, για να σας μιλήσω για την αλλαγή. Είμαι εδώ, μαζί σας, για να θυμίσουμε στους λαούς της Ευρώπης ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.
Και υπάρχουν δύο τρόποι από δω και εμπρός. Οι εναλλακτικές λύσεις είναι ξεκάθαρες: Ή μένουμε ακίνητοι. Ή πάμε μπροστά. Ή συναινούμε με το νεοφιλελεύθερο status quo και προσποιούμαστε ότι η κρίση μπορεί να λυθεί με τις πολιτικές που την έχουν ανακυκλώσει. Ή προχωράμε στο μέλλον με την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Γιατί οι λαοί της Ευρώπης βρίσκονται σε κίνδυνο, η ίδια η Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ο νεοφιλελευθερισμός και τα μέτρα βάρβαρης λιτότητας απειλούν τους λαούς της Ευρώπης. Η ακροδεξιά απειλεί τη Δημοκρατία. Και η μόνη εναλλακτική λύση είναι η αντίσταση των λαών και η ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Στα χρόνια της κρίσης, δυστυχώς, δικαιωθήκαμε. Ήμασταν εμείς – η Ευρωπαϊκή Αριστερά – που ακόμα και πριν από τη γέννηση της Ευρωζώνης επισημαίναμε τα ελαττώματα, τις ανεπάρκειες και τις αποσταθεροποιητικές ασυμμετρίες του σχεδίου.
Δηλώναμε και δικαιωθήκαμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει νομισματική ένωση διαιρεμένη από ένα τείχος του χρήματος.
Δηλώναμε και δικαιωθήκαμε ότι μια νομισματική ένωση αδιάφορη προς την κοινωνία και ευαίσθητη μόνον στις ανάγκες του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου είναι μια νομισματική ένωση επιρρεπής προς την αβεβαιότητα, την αστάθεια και την κρίση – μια Ευρωζώνη με σύντομη προθεσμία.
Δηλώναμε και δικαιωθήκαμε ότι καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κεντρική τράπεζα που να λειτουργεί ως τέτοια. Δηλαδή, που να λειτουργεί ως δανειστής ύστατης καταφυγής, όχι μόνο για τις τράπεζες της, αλλά και για τα κράτη.

Δηλώναμε και δικαιωθήκαμε ότι η Ευρώπη χρειάζεται τη δική της Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Glass-Steagall που θα διαχωρίζει τις εμπορικές από τις επενδυτικές τραπεζικές δραστηριότητες και θα αποτρέπει μια τόσο επικίνδυνη συνύπαρξη κινδύνων σε μια ανεξέλεγκτη οντότητα.
Δηλώναμε και δικαιωθήκαμε ότι η Ευρώπη χρειάζεται αποτελεσματική ευρωπαϊκή νομοθεσία φορολόγησης των εξωχώριων («offshore») οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Δηλώναμε και δικαιωθήκαμε ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο είδε την κρίση ως ευκαιρία για να ξαναγράψει τη μεταπολεμική πολιτική οικονομίας της Ευρώπης. Γι’ αυτό το λόγο απορρίπτει την πρότασή μας για Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Χρέους, κατά το πρότυπο της Διάσκεψης του Λονδίνου για τη Γερμανία το 1953 ώστε να δώσει οριστική και βιώσιμη συλλογική λύση στο πρόβλημα. Γι’ αυτό το λόγο το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο – εκούσιος όμηρος της κυρίας Μέρκελ – εμμένει στην επιβολή πολιτικών που έχουν επιδεινώσει το αρχικό πρόβλημα σε ολόκληρο το Νότο της Ευρωζώνης.
Δηλώναμε και δικαιωθήκαμε ότι η Ευρώπη χρειάζεται το δικό της «New Deal» για να καταπολεμήσει την ανεργία και να χρηματοδοτήσει το μέλλον της.
Δηλώναμε και δικαιωθήκαμε ότι, για να επιβιώσει η Ευρώπη, χρειάζεται αναδιανομή και αλληλεγγύη.

Αυτά είναι τα θεμέλια της ριζικά νέας Ευρώπης για την οποία αγωνιζόμαστε. Στη θέση μιας Ευρώπης που αναδιανέμει εισόδημα στους πλούσιους και φόβο στους φτωχούς.
Κάθε μέρα που περνά, τα λεγόμενα Μνημόνια, αποδεικνύεται πως είναι λεπτομερείς οδηγοί φτώχειας και οικονομικού ελέγχου από τους δανειστές. Στην Ελλάδα, το Μνημόνιο έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση – χωρίς προηγούμενο τη μεταπολεμική περίοδο.
Είναι κηλίδα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό το ότι:
Δύο εκατομμύρια Έλληνες δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους, όπως τροφή με κρέας και επαρκή θέρμανση.
Ένα μικρό κορίτσι πέθανε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη επειδή η οικογένειά της δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώσει το ρεύμα και χρησιμοποιούσαν μαγκάλι για θέρμανση.
Είναι καθημερινή εικόνα στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, καλοντυμένοι άντρες και γυναίκες να ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια.
Μια νομισματική ένωση που διαιρεί τα κράτη της, διαιρεί τις κοινωνίες των κρατών της, αυξάνει την ανεργία, την φτώχεια και την κοινωνική πόλωση ή θα επανιδρυθεί ή θα καταρρεύσει. Επανίδρυση σημαίνει αλλαγή. Και η αλλαγή στην Ευρώπη τώρα είναι κάτι περισσότερο από ώριμο αίτημα. Είναι υπαρξιακό ζήτημα.

Η διαδικασία της αλλαγής, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας διαβεβαιώσω, έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει ένα βήμα από την εξουσία. Αλλά το 2014 είναι έτος εκλογών. Και η αλλαγή θα έρθει. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εμπνεύσει την αλλαγή στην Ευρώπη.
Στηριζόμαστε στην καθεμιά και τον καθένα από εσάς. Στηριζόμαστε στην αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης στα πρώτα δύσκολα βήματα της κυβέρνησής μας. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε να δυναμώσει η Αριστερά και να γίνει αποφασιστική δύναμη για το μέλλον της Ευρώπης. Γιατί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη λιτότητα και θα βάλει στο τραπέζι ένα βιώσιμο σχέδιο για την ελληνική οικονομία, αλλά πάνω απ’ όλα, ένα βιώσιμο σχέδιο για την Ευρώπη στο σύνολό της.

Με την ενεργή αλληλεγγύη ενός ευρωπαϊκού κινήματος ενάντια στη λιτότητα θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Γιατί, για να δυναμώσει η Ευρωπαϊκή Αριστερά και να επηρεάζει αποφασιστικά την καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων, χρειάζεται τις ευρύτερες δυνατές κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες.

Αγαπητοί-ες σύντροφοι-ισσες, φίλοι-ες,
Άκουσα χθες τα θερμά λόγια του Πιέρ για την υποψηφιότητά μου εκ μέρους όλων σας – εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς – για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τον ευχαριστώ από την καρδιά μου. Δεν είναι μια απλή υποψηφιότητα – είναι εντολή ελπίδας και αλλαγής για την Ευρώπη. Είναι προσκλητήριο δημοκρατίας στο οποίο κάθε γενιά αξίζει να συμμετάσχει, το οποίο κάθε γενιά δικαιούται να ζήσει.
Οι ευρωπαϊκές εκλογές του επόμενου Μαΐου παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία στους λαούς της Ευρώπης να κάνουν την αλλαγή πραγματικότητα.Να απορρίψουν εκείνους που ανακυκλώνουν στην Ευρώπη μια παγκόσμια κρίση.
Και, κόντρα στην κοινή λογική, επιμένουν ότι πρέπει να συνεχιστεί μια συνταγή που έχει αποτύχει.
Και επιτρέψτε μου να επαναλάβω: Η Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι η μόνη εναλλακτική στο βάρβαρο νεοφιλελευθερισμό και απέναντι στην ενίσχυση της ακραίας δεξιάς.
Αυτή είναι η στιγμή μας. Όταν ο τροχός της ιστορίας γυρίζει πίσω, είναι η ώρα της Αριστεράς  να κινήσει την Ευρώπη προς τα εμπρός και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε.
Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ.

---------------------------------------------
  Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Τσίπρα για την Κομισιόν
Την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν ανακοίνωσε επισήμως ο πρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιερ Λοράν, σε συνέδριο του ΚΕΑ στη Μαδρίτη, στο οποίο θα μιλήσει σήμερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Την Κυριακή θα εγκριθεί η υποψηφιότητα Τσίπρα από το Σώμα του Συνεδρίου.
Ο Πιερ Λοράν, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς το βράδυ της Παρασκευής, χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ελπίδα για το μέλλον, τονίζοντας ότι συμβολίζει τον αγώνα που δίνει η Αριστερά στην νεοφιλελεύθερη Ευρώπη.
Η υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «συνιστά απάντηση στον δημοσιονομικό αυταρχισμό, τη συρρίκνωση της Δημοκρατίας και την καταστροφική πολιτική της λιτότητας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοράν.
Απόσπασμα της ομιλίας του Πιερ Λοράν
Οι λαοί, οι εργαζόμενοι, όλοι όσοι αγωνίζονται ενάντια στη λιτότητα και για την αναμόρφωση της Ευρώπης πρέπει να έχουν κάποιον που θα φέρει τη φωνή τους στο προσκήνιο. Για το ΚΕΑ, αυτή η υποψηφιότητα είναι ένα ισχυρό σύμβολο της ελπίδας για την Ευρώπη.
Η Ελλάδα έχει γίνει πειραματόζωο για τις πολιτικές λιτότητας. Αλλά η Ελλάδα αντιστάθηκε και αντιστέκεται ακόμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του οποίου Πρόεδρος είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ένωσε τον ελληνικό λαό ενάντια στα βάρβαρα μνημόνια και τον αυταρχισμό, υπέρ της ανάκαμψης της Ελλάδας σε μια αλληλέγγυα Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, θα είναι η φωνή της αντίστασης και της ελπίδας ενάντια στις ultra-φιλελεύθερες πολιτικές και απέναντι στην απειλή της άκρας δεξιάς. Η υποψηφιότητα αυτή θα μπορούσε να ενώσει πολλούς ανθρώπους και πολλές πολιτικές δυνάμεις .
Η υποψηφιότητα αυτή, εάν το αποφασίσουμε θα τεθεί στη διάθεση όλων των δυνάμεων που επιθυμούν να ενισχύσουν τον αγώνα κατά της λιτότητας και το πολιτικό βάρος των εναλλακτικών μας προτάσεων.
---------------------------------------------
  Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις τοποθετήσεις των συνέδρων επί της Προγραμματικής Πλατφόρμας και του Πολιτικού Ντοκουμέντου (Πολιτική Απόφαση), ενώ την Κυριακή θα διεξαχθούν οι ψηφοφορίες για τα ψηφίσματα, την Πολιτική Απόφαση του συνεδρίου και την Προγραμματική Πλατφόρμα.
Την Κυριακή θα εκλεγεί το νέο προεδρείο του ΚΕΑ και θα συνεδριάσει το νέο εκτελεστικό γραφείο.
---------------------------------------------
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  και αντιπρόεδρος του κόμματος του ΚΕΑ Αλ. Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, θα λάβει μέρος στο 4ο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) που θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη από την Παρασκευή 13 έως και την Κυριακή 15/12 στο Hotel Auditorium Madrid (αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ).
Το συνέδριο θα κληθεί να επικυρώσει την πρόταση του προεδρείου του ΚΕΑ σχετικά με την υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ,  Αλ. Τσίπρα, για την προεδρία της Κομισιόν, στις επικείμενες ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014.  Η τιμητική για την Ελλάδα υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν ενισχύει την προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός μετώπου δυνάμεων με στόχο ανατροπή της καταστροφικής λιτότητας καθώς η ελληνική κοινωνία υφίσταται  με τον πλέον ακραίο τρόπο τα δεινά της λιτότητας και, επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ισχυρότερο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Το συνέδριο του ΚΕΑ καταδεικνύει με σαφήνεια,ότι σήμερα συγκρούονται δύο σχέδια για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Από την μία μεριά υπάρχει το σχέδιο της ευρωπαϊκής αριστεράς  για τη δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική επαναθεμελίωση της Ευρώπης στον αντίποδα του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού. Από την άλλη μεριά υπάρχει το σχέδιο της ευρωπαϊκής δεξιάς που από κοινού με τη μεταλλαγμένη σοσιαλδημοκρατία επιβάλλει την καταστροφική λιτότητα, την εφιαλτική ανεργία και την εμβάθυνση των δημοκρατικών ελλειμμάτων.
Γιʼ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο κεντρικός στόχος που θέτει το ΚΕΑ είναι η δημιουργία ενός συνασπισμού δυνάμεων που αντιτίθενται στη λιτότητα και επιδιώκουν την έξοδο από την κρίση με προοδευτικό τρόπο, με βάση την ανάπτυξη και τις κοινωνικές ανάγκες. Επίσης, το ΚΕΑ υπογραμμίζει την ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ώστε να αναχαιτιστεί η κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων σε ολόκληρη την Ευρώπη και να ανατραπεί η πολιτική της λιτότητας.
Ως προς το μείζον θέμα του δημοσίου χρέους, το εισηγητικό κείμενο για το συνέδριο του ΚΕΑ αναφέρεται στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύγκληση ευρωπαϊκής διάσκεψης, η οποία θα αποφασίσει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μη βιώσιμου τμήματος του χρέους των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Επίσης, τίθεται ο όρος της ρήτρας ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολοίπου χρέους.
- See more at: http://left.gr/news/synedrio-kea-i-eyropaiki-aristera-sti-mahi-enantia-sti-litotita#sthash.rvviyF5b.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ επώνυμα σχόλια δημοσιεύονται !