read now

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ: Ρέκβιεμ για μια... υπεύθυνη Κεντροαριστερά

ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ: Ρέκβιεμ για μια... υπεύθυνη Κεντροαριστερά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χ. ΣΙΜΟΣ - Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ
Εύθραυστες ισορροπίες στην Αγ. Κωνσταντίνου. Πολεμικό αλλά... ενωτικό το ΠΑΣΟΚ
Σε έντονη περιδίνιση μπαίνουν οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜ.ΑΡ. μετά το "ναυάγιο" της συνεργασίας τους για την ανασύνθεση της λεγόμενης "υπεύθυνης Κεντροαριστεράς", το οποίο προκάλεσε η αναδίπλωση της Αγ. Κωνσταντίνου ως προς την πρότασή της για σύσταση "φόρουμ διαλόγου" μεταξύ των δύο παρατάξεων. Πέρα από τη διαμόρφωση ενός "πολεμικού" κλίματος ανάμεσα στις δύο παρατάξεις, η εξέλιξη του "διαζυγίου" στην απόπειρα ενός ακόμη... παρολίγον "γάμου" έφερε στην επιφάνεια και ένα από τα θεμελιώδη προβλήματα της ΔΗΜ.ΑΡ., δηλαδή του δύσκολου συσχετισμού εντός του κόμματος εκείνων που επιθυμούν διακαώς συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ και εκείνων που διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις.

Η εύθραυστη αυτή ισορροπία καταδείχτηκε εμφατικά με την παραίτηση του Ν. Μπίστη από τη θέση του υπεύθυνου της Επιτροπής Διεύρυνσης του κόμματος, λίγες ώρες μετά την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ. για την απόρριψη της πρότασης που ο ίδιος μαζί με το μέλος της Ε.Ε. Θ. Μαργαρίτη εισηγήθηκαν αναφορικά με το "Φόρουμ Διαλόγου και Συνεργασίας των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Πολιτικής Οικολογίας". Μόλις μερικά λεπτά νωρίτερα, η Ιπποκράτους, μέσω "άτυπης ενημέρωσης", ανακοίνωνε την "απροϋπόθετη" στήριξη του εγχειρήματος συγκροτώντας μάλιστα επ' αυτού ομάδα στελεχών με τους Γ. Μανιάτη, Χ. Δερβένη (αντιπρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ) και τους Γ. Βερνίκο, Οδ. Κωνσταντινόπουλο, Ν. Ανδρουλάκη και Αθ. Δρέττα. Στο ΠΑΣΟΚ γνώριζαν την απόρριψη της εισήγησης του Ν. Μπίστη, ωστόσο θέλησαν μέσω της "διαρροής" να προλάβουν να επισημάνουν ότι το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο είναι ανοικτό σε τέτοιες "ενωτικές" πρωτοβουλίες, αλλά ότι παίρνει και ανάλογες πρωτοβουλίες.

Όμως ο Φ. Κουβέλης είχε διαφορετική γνώμη, ενδεχομένως κινούμενος από το ένστικο...
αυτοσυντήρησης, καθώς εκ των πραγμάτων η συνεργασία, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, με τον Ευ. Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ, "που έχει αλλοιωθεί αξιακά και πολιτικά", θα έκανε περισσότερο κακό παρά καλό. Δηλαδή η Αγ. Κωνσταντίνου φαίνεται να μην εγκαταλείπει οριστικά την προοπτική για κάποιου είδους συνεργασία "κάποια στιγμή" και ανάλογα με τις εξελίξεις, ωστόσο εκτιμά ότι η φθίνουσα πορεία που έχει πάρει το ΠΑΣΟΚ θα προσέδιδε αρνητική τροχιά και στη ΔΗΜ.ΑΡ. Πάντως, συνεργάτες του Φ. Κουβέλη δικαιολογούσαν την απόφαση της Ε.Ε. αναφέροντας ότι οι συνθήκες προς ώρας δεν είναι κατάλληλες για το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Έτσι ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις και ενστάσεις για την πρόταση Μπίστη - Μαργαρίτη, η οποία υποστηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, από τον γραμματέα του κόμματος Σπ. Λυκούδη και τον Δ. Χατζησωκράτη. Το ΠΑΣΟΚ εξέλαβε την απόσυρση της πρότασης από τον Φ. Κουβέλη ως "απόρριψη", με αποτέλεσμα ο Ευ. Βενιζέλος να μην καθυστερήσει να σηκώσει τους τόνους. Αμέσως μετά την παραίτηση Μπίστη, στην Ιπποκράτους έκαναν λόγο για "φοβικότητα" ορισμένων στελεχών της ΔΗΜ.ΑΡ. "που είναι εκτεθειμένα για τη στάση τους να μην μπουν στο Φόρουμ, το οποίο αποτελεί αναγκαιότητα για την ανασυγκρότηση του χώρου". Ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος από τη Σπάρτη είπε ότι "με όλους θέλουμε να μιλήσουμε με ισοτιμία και σεβασμό, αλλά δεν ανεχόμαστε τις προσβολές, τον αποκλεισμό του ΠΑΣΟΚ".

Ν. Μπίστης: Φοβικό σύνδρομο της ηγεσίας απέναντι στο ΠΑΣΟΚ
Στο ίδιο πνεύμα, ο Ν. Μπίστης, μιλώντας στην "Αυγή της Κυριακής", κατηγόρησε την ηγεσία της ΔΗΜ.ΑΡ. για "φοβικό σύνδρομο" απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και ότι μοιράζεται την ίδια αντίληψη με τον ΣΥΡΙΖΑ πως "ό,τι ακουμπάει το ΠΑΣΟΚ λερώνεται". Υποστήριξε δε ότι το κόμμα του "θα πρέπει να μπει στη μεγάλη δεξαμενή της Κεντροαριστεράς με αυτοπεποίθηση και όχι με φόβο".

Επιμένει στην... ενότητα ο Ευ. Βενιζέλος
Από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ, που επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να "επιστρέψει στην κοινωνία" και εμφανίζεται τώρα να απορρίπτει την προοπτική της ενεργότερης, πολιτικής συμμετοχής στην κυβέρνηση, προσπαθούν να αξιοποήσουν την άρνηση της ηγεσίας της ΔΗΜ.ΑΡ. προκειμένου να δείξουν ότι, σε αντίθεση με εκείνη, το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να "παλεύει" για την "αναγκαία επιλογή" του "διαλόγου για την ενότητα του πολιτικού χώρου της Κεντροαριστεράς" και για τη "συνεννόηση - κοινή δράση των προοδευτικών κομμάτων -κινήσεων και προσώπων που δραστηριοποιούνται μέσα σε αυτόν, χωρίς προαπαιτούμενα".

Στο ίδιο πλαίσιο, αν και στην Ιπποκράτους κάνουν λόγο για "δυσάρεστη εξέλιξη" και "αναίρεση" μιας "συμφωνημένης πορείας σοβαρού και υπεύθυνου διαλόγου, με στόχο την πολιτική συμπόρευση", εκφράζουν την "ελπίδα" ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. θα επανεξετάσει το θέμα και θα αποδεχθεί "έστω και εκ των υστέρων την συμμετοχή της". "Σε κάθε περίπτωση προχωράμε σε πρωτοβουλίες διαλόγου με σειρά κινήσεων του χώρου, με στόχο τη δημιουργία του Φόρουμ", έλεγαν συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου.

Ανησυχία στην "Κεντροαριστερά"
Ο "πάγος" που έβαλε η ΔΗΜ.ΑΡ. για το Φόρουμ προκάλεσε αντιδράσεις και στις πασοκογενείς πολιτικές κινήσεις που είχαν διοργανώσει την εκδήλωση όπου και ο Ν. Μπίστης είχε ανακοινώσει -βεβιασμένα, απ' ό,τι θα αποδεικνυόταν- την πρόταση για έναρξη του διαλόγου. Μία εξ αυτών, η "Πολιτεία 2012", εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την "υπαναχώρηση" του Φ. Κουβέλη, που "δυσχεραίνει την προσπάθεια συσπείρωσης των προοδευτικών, φιλοευρωπαϊκών, μεταρρυθμιστικών δυνάμεων".
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ επώνυμα σχόλια δημοσιεύονται !