read now

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Κρέμονται στους 153, πέφτουν στον λαό


Κρέμονται στους 153, πέφτουν στον λαό

Οριακή πλειοψηφία 153 βουλευτών διαθέτει πλέον η τρικομματική κυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ. Είχε πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από 179 βουλευτές...
Η εικόνα χθες, μέσα και έξω από τη Βουλή, επιβεβαιώνει ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση. Μια διαλυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που μέσα σε τέσσερις μήνες από 179 πέφτει στους 153 βουλευτές. Μια κυβέρνηση που δεν ιδρώνει το αυτί της, παρ' ότι τα δύο από τα τρία ανώτατα δικαστήρια και η Νομική Επιτροπή της Βουλής βγάζουν τις διατάξεις αντισυνταγματικές. Και πληρώνει τον αυταρχισμό της με διαρροές βουλευτών. Ένας υπουργός που μέχρι την τελευταία
στιγμή κατέθετε αντισυνταγματικές τροπολογίες. Και μια δυναμική αντιπολίτευση της Αριστεράς, που ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την αντισυνταγματική τροπολογία της τελευταίας ώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε την πολιτική πρωτοβουλία στη χθεσινή κοινοβουλευτική συζήτηση και σφυροκόπησε την καταρρέουσα κυβέρνηση προσημαίνοντας τη δημοκρατική ανατροπή.

Την εικόνα της κυβέρνησης που είναι έτοιμη να αποδράσει κάτω από το βάρος της κοινωνικής οργής συμπληρώνει η χθεσινή μεγαλειώδης συγκέντρωση - συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος. Πρόκειται για ανασύσταση του παλλαϊκού χαρακτήρα των αντιμνημονιακών συλλαλητηρίων, του φαινομένου της "πλατείας" που ζήσαμε πέρυσι, που μετατρέπει την κοινωνική απόγνωση σε ρεύμα ελπίδας για την ανόρθωση της χώρας.

Απέναντι σ' αυτή την υλική δύναμη, που στηρίζεται στο όραμα για μια νέα Ελλάδα, οι μνημονιακές δυνάμεις εξιδανικεύουν την καταστροφή, μιλούν, ακόμη και τώρα, με ύφεση 24% και 2 εκατομμύρια ανέργους, για "ευκαιρίες" που προσφέρει η κρίση. Εξωραΐζουν, παρ' ότι ο μνημονιακός μονόδρομος τρακάρει σε αδιέξοδα. Επιχειρούν να πουλήσουν αγοραίο νεοφιλελευθερισμό, ψιμύθια για να κρύψουν την επιδείνωση που επίκειται, με μοναδικό στόχο να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία.

Από χθες όμως μετρούν μέρες. Η ψεύτικη συγκίνηση του Σαμαρά δεν κρύβει το ανάλγητο πρόσωπο της κυβέρνησής του. Η εμφάνιση του Βενιζέλου ως υπόδικου για τη λίστα Λαγκάρντ και η μετατροπή του σε συνήγορο όχι μόνο του ΓΑΠ, αλλά και του Σαμαρά, δεν τον σώζει από τον πολιτικό αφανισμό. Η θεατρική Κουβέλη (ο οποίος στηρίζει μια κυβέρνηση που εφαρμόζει μια πολιτική που ο ίδιος δεν ψηφίζει!) δεν λειτουργεί πλέον ως συγκολλητική ύλη του τρικομματικού σχήματος, που αποσυντίθεται. Κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να δώσει πνοή στην καταρρέουσα κυβέρνηση.
Προκαλεί εντύπωση η στάση του ΚΚΕ. Χθες η Αλ. Παπαρήγα επετέθη στον ΣΥΡΙΖΑ ότι "κάνει πασαρέλα", επειδή σφυροκόπησε την κυβέρνηση για την αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας. Έξω όμως χιλιάδες άνθρωποι που κατέβηκαν με το ΠΑΜΕ δεν έκαναν πασαρέλα, ευρισκόμενοι δίπλα - δίπλα με τους άλλους χιλιάδες πολίτες στην Πλατεία Συντάγματος.

Οι πολίτες έστειλαν χθες αποφασιστικό και ηχηρό μήνυμα. Θα το ξαναστείλουν συντόμως, διότι ο προϋπολογισμός και η εφαρμογή των αντικοινωνικών μέτρων θα προκαλέσουν ντόμινο κοινωνικής καταστροφής και αντιδράσεων. Η πτώση μιας κυβέρνησης που είναι γαντζωμένη στην οριακή πλειοψηφία των 153 εδρών είναι θέμα ολίγων μηνών. Είναι προϋπόθεση για να ανακοπεί ο κατήφορος. Δεν είναι μικροκομματικό αίτημα, είναι πράξη ευθύνης, εθνικής και κοινωνικής ευθύνης, την οποία αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ραχοκοκαλιά της εναλλακτικής διακυβέρνησης, παρ' ότι θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση και τη λυσσαλέα αντίδραση του κατεστημένου.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ επώνυμα σχόλια δημοσιεύονται !